Κρητική Διατροφή

Διατροφική Αξία του Τυριού

Το τυρί χρησιμοποιείται στη διατροφή του ανθρώπου περισσότερο από 8.000 χρόνια. Ακόμη και σε περιόδους που δεν είχε τεκμηριωθεί επιστημονικά η διατροφική αξία των συστατικών του θεωρούνταν εξαιρετικό τρόφιμο. Εξάλλου η τυροκομία είναι η τέχνη με την οποία, διαχρονικά ο άνθρωπος συντηρούσε και συντηρεί ένα από τα πολυτιμότερα τρόφιμα το γάλα. Αποτελεί μία πρώτης τάξεως πηγή πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας. πλούσιο σε λιποδιαλυτές βιταμίνες, μεγαλοστοιχεία, όπως το ασβέστιο και ιχνοστοιχεία.

Η Κρητική Διατροφή &

Η Ιστορία της τυροκομίας στην Κρήτη

Η Κρητική διατροφή είναι ένα πολυσύνθετο αντικείμενο, που ακόμα και ένας ικανός και φιλόδοξος ερευνητής δεν θα μπορούσε να αποκωδικοποιήσει πλήρως. Το μυστικό της χάνεται στα όρη της, στα χώματά της και στην ιδιαίτερη πανίδα που την χαρακτηρίζει. Χάνεται στην ιστορία της και στα 8000 χρόνια που οι Κρητικοί ασχολούνται με την κτηνοτροφία. Χάνεται σε μύθους όπως αυτός του Δία, που αναθράφηκε στα σπλάχνα του Ψηλορείτη από το γάλα της αίγας Αμάλθεια και το μέλι αγριομελισσών. Χάνεται στα αρχαιολογικά της ευρήματα, που μας αποκαλύπτουν τη σημασία που είχε για τους Κρητικούς η διατροφή τους. Η Κρητική διατροφή ήρθε στο προσκήνιο το δεύτερο μισό του προηγούμενου αιώνα.

Στην Κρήτη έμαθαν να τυροκομούν για να μπορέσουν να διατηρήσουν το γάλα που παρήγαγαν, αγάπησαν όμως την τυροκομία για αυτά που τους προσέφερε. Οι Κρητικοί ποτέ δεν τυροκομούσαν μόνοι τους. Στο σπίτι το αντρόγυνο και τα παιδιά συμμετείχαν όλοι, με τη γυναίκα να έχει τον ουσιαστικό ρόλο. Στα βουνά οι βοσκοί τις ώρες που δεν χρειάζονταν να βρίσκονται με τα πρόβατα τους τυροκομούσαν όλοι μαζί στα μητάτα τους. Από κανένα κέρασμα δεν έλειπε το τυρί, ή έστω μία κούπα γάλα με λίγο ψωμί. Στα γλέντια πριν το κρέας, η γραβιέρα με το μέλι και τα καλλιτσουνάκια είχαν και έχουν περίοπτη θέση. Ο πιο καλός τρόπος να εξερευνήσουμε τα γαλακτοκομικά προϊόντα στην διατροφή των Κρητικών είναι μέσα από τις συνταγές που τα χρησιμοποιούσαν.

Ο τόπος & τα ζώα μας

Η αιγο-προβατοτροφία αποτελούσε και αποτελεί μία σημαντική δραστηριότητα του αγροτικού πληθυσμού της περιοχής και γενικά της Κρήτης. Ήταν και είναι στενά συνδεδεμένη με τις παραδόσεις του τόπου. Η ικανότητα των αιγο-προβάτων να αξιοποιούν τη φτωχή φυσική βλάστηση, σε συνδυασμό με τη φυσική επιλογή αρχικά και την τεχνίτη επιλογή που εφαρμόζουν οι κτηνοτρόφοι της περιοχής οδήγησε στη δημιουργία λιτοδίαιτων και ανθεκτικών πληθυσμών προβατών και αιγών, καλά προσαρμοσμένων στις τοπικές συνθήκες. Τα ντόπια αυτά ζώα σήμερα είναι πολύ παραγωγικά και παράλληλα έχουν την δυνατότητα να αξιοποιούν τα χαρακτηριστικά του τόπου με την βόσκηση. Το σύστημα που εφαρμόζεται είναι αυτό της ελεύθερης βοσκής όλο το χρόνο. Η διαχείριση των ζώων γίνεται σε σύγχρονες κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις με αρμεκτήρια ψύκτες κά οι οποίες βοηθούν στην αριστοποίηση της παραγωγής. Το αποτέλεσμα είναι να παράγεται γάλα άριστης ποιότητας με μοναδικά χαρακτηριστικά, τα οποία φροντίζουμε να μεταφέρονται στα τυροκομικά προϊόντα μας .